A teáról
A tea egy Ázsiában honos növény (Canekkia Sinensis), melynek leveléből készülnek a különféle teák./
A teákat három fő csoportba soroljuk:
- Fekete teák
- Oolong teák
- Zöld teák
A különbség a feldolgozás módjából adódik. A fekete teákat fermentálják a legtovább. Az oolong teákat kevesebb ideig, míg a zöld teákat egyáltalán nem fermentálják. A tea fajtáját meghatározza még a tea szüretének ideje, illetve az, hogy a teanövény melyik leveléből készül.
A fekete tea feldolgozásának rövid folyamata:
- Fonnyasztás (a tea nedvességtartalmának nagy részét itt veszíti el)
- Sodrás (a tealeveleket összesodorják)
- Fermentálás (a leveleket bizonyos ideig, megfelelő hőmérsékleten állni hagyják, hogy a sodrás által megindított természetes kémiai folyamatok a szükséges mértékben kifejthessék hatásukat)
Az oolong teánál a folyamat ugyanez, csak a fermentáció ideje rövidebb.
A zöld teákat pedig egyáltalán nem fermentálják.
Ezen kívül léteznek még különféle gyógyteák, gyümölcsteák és rooibos (koffeinmentes) teák is.
A gyógyteák különféle gyógynövényekből készülnek, az elkészítés módja pedig sokféle lehet. Természetesen a fent említett teák nagy részének is van egészségvédő illetve gyógyító hatása, de azok alapjául nem gyógynövények, hanem a teanövény szolgál.
A gyümölcsteák különféle gyümölcsök főzetéből készülnek.
A rooitea vagy rooibos tea népszerű, könnyű, zamatos ital Dél-Afrikából. Európában egyre kedveltebb és keresettebb. A növény a dél-afrikai Cape tartományban honos, természetes állapotában csak itt található meg, a Cadarberg hegyi régió mikroklímájában. Feldolgozása megegyezik a fekete teáéval. Mivel a rooitea nem tartalmaz koffeint és alacsony tannin tartalmú, ezért nyugtató hatású és különösen javasolt ingerlékenység, fejfájás, alvászavar, álmatlanság és depresszió esetén.